ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Το Πήλιο είναι ο παράδεισος των πεζοπόρων, καθώς αφενός η εγγύτητα βουνού & θάλασσας και αφετέρου το καταπράσινο περιβάλλον με τα μεγάλα δένδρα και τα αρχαία μονοπάτια, έχουν να προσφέρουν πολλές διαδρομές για όλες τις ηλικίες και με ποικίλους βαθμούς δυσκολίας.
Η γύρω από τον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορίες σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, όλες τις εποχές του χρόνου, με διαδρομές για όλες τις ηλικίες και με ποικίλους βαθμούς δυσκολίας.

Αγαπημένες διαδρομές

Από την Τσαγκαράδα στη Νταμούχαρη: Η κλασσική διαδρομή

Θα ξεκινήσουμε από τον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ για να κατέβουμε τα παλιό καλντερίμι, που οδηγεί στο μικρό παραθαλάσσιο οικισμό της Νταμούχαρης, στα βήματα του δρόμου, που ακολουθούσαν οι Τσαγκαραδιανοί για να κατεβάσουν τα εμπορεύματά τους στο μόνο φυσικό λιμάνι της περιοχής. Θα διασχίσουμε το δάσος, θα περάσουμε από μικρά γεφύρια και πηγές. Από το τελευταίο κομμάτι του μονοπατιού, όπως πλησιάζουμε στη Νταμούχαρη, το περίφημο ‘καγκιόλι’ θα απολαύσουμε τη θέα έως το τέλος του Β. Πηλίου και τη Χαλκιδική.
Χρόνος: 85 λεπτά το κατέβασμα, 90 λεπτά το ανέβασμα
Βαθμός δυσκολίας: μέτριος

Από την Αγία Παρασκευή στους Ταξιάρχες: Ενώνοντας τις 2 μεγάλες συνοικίες της Τσαγκαράδας

Θα ξεκινήσουμε από τον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ, για να ανέβουμε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο πλάτανο. Θα περάσουμε από το πετρόχτιστο Δημοτικό Σχολείο και την Αχιλοπούλειο Σχολή, πριν μπούμε ξανά στο δάσος με τις καστανιές. Μετά τη διασταύρωση του μονοπατιού με το δρόμο του Μυλοπόταμου, περπατώντας πάνω στο παλιό καλντερίμι θα διασχίσουμε τη συνοικία των Ταξιαρχών με τα παλιά σπίτια με λιθανάγλυφες πορτοσιές, τις κρήνες με τα παγωμένα νερά και θα καταλήξουμε στην πλατεία με την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών. Στην επιστροφή μπορούμε να αλλάξουμε διαδρομή περνώντας από το πλάι του ναού προς τη ράχη Πλατανάκια, με τελικό προορισμό τη Σουρβιά, μια θέση που δεσπόζει στο φαράγγι του Μυλοπόταμου και να επιστρέψουμε στον Ξενώνα από τη ράχη Φιλαρέτου.
Χρόνος: η απλή διαδρομή 100 λεπτά σύνολο, η εξτρα διαδρομή άλλα 60 λεπτά.
Βαθμός δυσκολίας: μικρός

Από την Τσαγκαράδα στην Καραβοστασιά: Ήμερα περιβόλια & Άγρια θάλασσα

Θα ανακαλύψουμε ξανά το κρυμμένο από τη βλάστηση μονοπάτι, που οδηγεί στη βραχώδη ακτή της Καραβοστασιάς. Θα περάσουμε χτήματα με ελιές και ξινά για να ανακαλύψουμε το μικροσκοπικό εκκλησάκι της Παναγίας, χωμένο σε μια σπηλιά. Στην διπλανή ακτή θα ανέβουμε στο θρόνο (ένα ψηλό βράχο ειδικά διαμορφωμένο), για να αγναντέψουμε τις Β. Σποράδες, πριν πάρουμε το δρόμο του γυρισμού μέσα από ένα περιβόλι με λεμονιές.
Χρόνος: 45 λεπτά το κατέβασμα, 50 λεπτά το ανέβασμα
Βαθμός δυσκολίας: μέτριος, σε κάποια σημεία το μονοπάτι διακόπτεται από πρόσφατα ανοιγμένο δρόμο.

Από το Μυλοπόταμο στο Λημνιώνα: Συνδέοντας 2 όμορφες παραλίες

Θα ξεκινήσουμε από το Μυλοπόταμο, την πιο γνωστή παραλία της Τσαγκαράδας. Προορισμός μας ο Λημνιώνας, μια λιγότερο γνωστή πανέμορφή παραλία. Στο δρόμο μας θα συναντήσουμε ξύλινα γεφύρια, εκκλησάκια και βρύσες. Θα περπατήσουμε πάνω από τη βραχώδη ακτή, μέσα από περιβόλια και ελαιώνες με παλιά πέτρινα καλύβια, έως ότου φτάσουμε στην παραλία του Λημνιώνα που χωρίζεται στα δυο από ένα μεγάλο βράχο.
Χρόνος: 60 λεπτά και άλλα 60 για την επιστροφή
Βαθμός δυσκολίας: μικρός

Από τη Φακίστρα στον Άγιο Αντώνιο: Οι άγνωστες παραλίες

Ξεκινάμε την πεζοπορία μας από τη Φακίστρα, τη μικρή πανέμορφη παραλία με τον καταρράκτη και συνεχίζουμε να πορευόμαστε παράλληλα με τη θάλασσα στο χωματόδρομο ανάμεσα στις ελιές. Αμέσως μετά κατεβαίνουμε στην σπηλιά της Παναγίας Μεγαλομάτας με το ‘κρυφό σχολειό‘. Συνεχίζοντας περνάμε από τα μισογκρεμισμένο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και κατεβαίνουμε μέσα από τον ελαιώνα προς τη βραχώδη παραλία, όπου μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου σε βάθος λίγων μέτρων μέσα στη θάλασσα, αναβλύζει πηγή παγωμένου γλυκού νερού. Αν θέλουμε μπορούμε να συνεχίσουμε το μονοπάτι και να φτάσουμε στη νταμούχαρη.
Χρόνος: 60 λεπτά και άλλα τόσα για την επιστροφή.
Βαθμός δυσκολίας: μέτριος

Προς τον Άγιο Αθανάσιο εν Άθω: διαδρομή στο δάσος πάνω από την Τσαγκαράδα

Θα ξεκινήσουμε από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής για να ανέβουμε πάνω από τον κεντρικό δρόμο. Θα συνεχίσουμε ανεβαίνοντας τον αγροτικό δρόμο και θα περάσουμε μέσα από περιβόλια με μηλιές, ήμερες και άγριες καστανιές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε το παλιό καλντερίμι για να μπούμε στο δάσος με τις οξιές. Θα ξεκουραστούμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την κρήνη μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω. Επιστρέφοντας θα κατηφορίσουμε από την άλλη πλευρά, σε μια διαδρομή που θα μας οδηγήσει μέσα από το δάσος στη συνοικία των Ταξιαρχών.
Χρόνος: 100 λεπτά και άλλα τόσα για την επιστροφή.
Βαθμός δυσκολίας: μέτριος

Από το Παλιό Γεφύρι ως το Ξουρίχτι: Στον παλιό δρόμο για τις Μηλιές

Θα ξεκινήσουμε από την είσοδο της Τσαγκαράδας και θα κατέβουμε στο παλιό πέτρινο γεφύρι, πάνω από τα νερά του Μυλοπόταμου. Μετά θα πάρουμε την ανηφόρα προς το Ξουρίχτι, στο παλιό πέτρινο μονοπάτι που οδηγούσε στις Μηλιές. Θα φτάσουμε έως την πετρόχτιστη βρύση και τη μεγάλη στέρνα και θα ξεκουραστούμε στο εκκλησάκι των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης. Το μονοπάτι συνεχίζει έως τις Μηλιές.
Χρόνος: 40 λεπτά και άλλα τόσα για την επιστροφή
Βαθμός δυσκολίας: μέτριος

Δείτε ακόμη στο www.pelion-paths.gr:

  • Κισσός – Αγιος Ιωάννης
  • Κισσός – Μούρεσι
  • Μούρεσι – Άγιος Ιωάννης
  • Αγιος Ιωάννης – Φακίστρα
  • Μηλιές – Τσαγκαράδα