ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

της περιοχής κοντά στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ

Τσαγκαράδα

Δέντρα μνημεία: ο τεράστιος χιλιόχρονος πλάτανος με περίμετρο πάνω από 14 μέτρα, βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ο πανύψηλος Ίταμος πίσω από την ομώνυμη ταβέρνα, η θεόρατη πικροκαστανιά δίπλα από τον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ.
Νανοπούλειο & Αχιλοπούλειος σχολή: πετρόκτιστα κτίρια συνδέονται με την πλατεία Αγίας Παρασκευής με καλντερίμι, το πρώτο σήμερα στεγάζει το δημοτικό και το δεύτερο που λειτούργησε το μεσοπόλεμο σαν εμπορική σχολή, είναι σήμερα εκθεσιακό κέντρο.
Πλατείες: η πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο πλάτανο και παραδοσιακό καφενεδάκι, η πλατεία των Ταξιαρχών με εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη και εστιατόρια, η ερημωμένη πλατεία της Αγίας Κυριακής .
Εκκλησίες: των Ταξιαρχών του 1786 (στην ομώνυμη πλατεία) με εντυπωσιακό Τέμπλο, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (δίπλα μας) με καταπληκτικό τέμπλο και το παλιό καμπαναριό του (1772) με ανάγλυφη εικόνα του Αη Γιώργη καβαλάρη, της Αγίας Κυριακής στην ομώνυμη πλατεία.
Σπηλιές: το ‘κρυφό σχολειό’ με το εκκλησάκι της Παναγίας Μεγαλομάτας δίπλα στην Φακίστρα, το ξωκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας πάνω από την Καραβοστασιά.
Γεφύρια: το πέτρινο μονότοξο γεφύρι στην είσοδο της Τσαγκαράδας, το ξύλινο γεφύρι πάνω από την εκβολή του Μυλοπόταμου (πίσω από την παραλία).
Κάστρα: το Παλιόκαστρο της Φακίστρας.
Βίγλες: η Σουρβιά πάνω από το φαράγγι του Μυλοπόταμου, η ράχη Αποστολίδη κοντά στον ξενώνα.

Σε άλλα χωριά του Πηλίου

Εκκλησίες: Η Αγία Μαρίνα του Κισσού (1650) με εκπληκτικές τοιχογραφίες λαϊκής αγιογραφίας του Γ. Παγώνη, το ξωκλήσι του Αη Γιάννη Πρόδρομου ψηλά πάνω από το Μούρεσι, η πολύ παλιά Κοίμηση στο Ξουρίχτι του 1450.
Σπηλιές: η ‘σπηλιά των κενταύρων’ στο Μούρεσι με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Κάστρα: το καλά διατηρημένο κάστρο της Νταμούχαρης.
Βίγλες: η Τσούκα στο Μούρεσι που δεσπόζει στο φαράγγι πάνω από το παπά νερό.
Το τρενάκι: ο θρυλικός ‘μουντζούρης’, το μοναδικό τρενάκι του Πηλίου, που ανεβαίνει από τα Άνω Λεχώνια στις Μηλιές. Δρομολόγια εκτελούνται από Απρίλιο έως Οκτώβριο κάθε Σάββατο και Κυριακή με αναχώρηση 11:30 από Α. Λεχώνια και 16:30 από Μηλιές. Τηλ. 24210 39723 ή στον αριθμό 14511.