ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στην ΑΜAΝΙΤΑ, μέσω του συνεργάτη μας TERPSIS, προσφέρουμε βιωματικές δραστηριότητες, που παρουσιάζουν την τοπική γαστρονομία και την άμεση σύνδεσή της με την τροφοσυλλογή και την καλλιέργεια, βοτάνων, χόρτων και λαχανικών σε μικρούς κήπους. Τα προγράμματά μας είναι:

Μαθήματα Μαγειρικής - Cooking classes

Μαθήματα μαγειρικής της σπιτικής Πηλιορείτικης ‘κουζίνας της φτώχειας’

  • Ημέρες: Κάθε Τρίτη και Παρασκευή από Μάιο έως Σεπτέμβριο.
  • Ώρα: 5:00 – 8:30 μ.μ.
  • Διάρκεια : 3,5 ώρες
  • Άτομα: 4 έως 10

Περιγραφή: Μια ‘farm to table’ εμπειρία, που ξεκινά με επίσκεψη στο βοτανόκηπο και το βιολογικό περιβόλι του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ για συλλογή των πρώτων υλών. Μεταφερόμαστε στην κουζίνα, όπου παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της γαστρονομίας του Πηλίου, που βασίζεται κυρίως στα άγρια και καλλιεργούμενα βότανα, χόρτα και λαχανικά. Μαγειρεύουμε τοπικές συνταγές, όπως ακόμη μαγειρεύονται στα σπίτια και παρουσιάζονται στο βιβλίο μας ‘οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου – ιστορίες και μαγειρέματα στο Πήλιο’, πίνοντας τσίπουρο. Τρώμε όλοι μαζί με συνοδεία τοπικού τυριού και βιολογικού τοπικού κρασιού.

Το δείπνο περιλαμβάνει ορεκτικά, σαλάτα, τοπικό τυρί, ζυμωτό ψωμί και 2 πιάτα που θα μαγειρέψει η ομάδα. Τελειώνει με γλυκό του κουταλιού για το οποίο φημίζεται η περιοχή. Τα πιάτα είναι διαφορετικά κάθε εποχή, καθώς γίνονται με εποχικές πρώτες ύλες.

Κόστος: 100 ευρώ το άτομο (με τσίπουρο και κρασί). Έκπτωση 15% για τους διαμένοντες στην ΑΜΑΝΙΤΑ (85 ευρώ το άτομο)

Εργαστήρια Κεραμικής

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΗΛΙΝΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Ζήστε την εμπειρία της κεραμικής, όχι σαν μια απλή απασχόληση, αλλά σαν εμπειρία που θα δράσει ευεργετικά στο νου και την ψυχή σας.

Εξερευνώντας την ιστορία της Μαγνησίας από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια του κεραμίστα μας Χρήστου Γιαννακόπουλου, θα ανακαλύψετε ταυτόχρονα τον κόσμο της κεραμικής μέσα από ένα μοναδικό κεραμικό φτιαγμένο από τα δικά σας χέρια.

Μικρογραφία κενταύρου, αρχαίο αγγείο, χρηστικό ή αντικείμενο λαϊκής τέχνης είναι μόνο μερικές ιδέες που μπορείτε να υλοποιήσετε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Το αντικείμενό σας θα ψηθεί, θα υαλωθεί, θα συσκευαστεί με ασφαλή τρόπο και θα σας αποσταλεί μέσα σε 30 μέρες.

  • Διάρκεια: 2 ώρες
  • Συμμετοχή: Γκρουπ έως 8 ατόμων
  • Περιλαμβάνει: Εργαλεία και υλικά, ψήσιμο, γυάλωμα, συσκευασία και αποστολή & φωτογραφίες
  • Δεν περιλαμβάνει: Έξοδα μεταφοράς
  • Κόστος: 60.00€ ανά άτομο

ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Μια πολυεπίπεδη βιωματική δράση με εργαλείο τα χέρια και μια άμορφη μάζα πηλού, με εμπνευστή και δημιουργό τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, κεραμοποιό από τον Βόλο. Ιδιαίτερη εμπειρία και αφορμή για να ζήσει κανείς το Πήλιο, έχοντας τα μάτια κλειστά, με οδηγό την ψυχή, να δώσει σχήμα στον πηλό με μοναδικό εργαλείο τα χέρια και να επανεκτιμήσει αυτό που κάποτε υπήρξε, ένα παιδί.

Θα παρασκευάσουμε αφέψημα με νερό του βουνού, θα γευτούμε τοπικά βότανα. Θα ακούσουμε το θρόισμα του αγέρα που δίνει παλμό στις φυλλωσιές και κάνει το λαμπρό φως να πεταρίζει. Θα ησυχάσουμε. Έπειτα τα μάτια μας θα κλείσουμε. Ενδυναμώνοντας έτσι τις άλλες αισθήσεις. Τα κινητά σιγούν, η διανοητική φλυαρία σταματάει, η διαίσθηση απλώνεται.

Ο χρόνος χάνει την καταναγκαστική σπουδαιότητά του.

Έπειτα θα μιλήσουμε απλά, θα επικοινωνήσουμε ταξιδεύοντας στους στοχασμούς μας Έτσι η δράση ολοκληρώνεται, το έργο όμως δεν τέλειωσε ακόμη. Τις επόμενες μέρες θα αναλάβει η φωτιά στο καμίνι του εργαστηρίου να μετατρέψει τον πηλό σε κεραμικό και το υάλωμα να το στολίσει με ένα δεύτερο ψήσιμο.

Πλέον ως ολοκληρωμένο κεραμικό, το έργο θα επιστρέψει στον δημιουργό του λίγες μέρες αργότερα. Θα επιστρέψει ως βίωμα μιας στιγμής που αποτυπώθηκε σε υλικό άφθαρτο στο χρόνο.

Το αντικείμενό σας θα ψηθεί, θα υαλωθεί, θα συσκευαστεί με ασφαλή τρόπο και θα σας αποσταλεί μέσα σε 30 μέρες.

  • Διάρκεια: 2 ώρες
  • Συμμετοχή: Γκρουπ έως 8 ατόμων
  • Περιλαμβάνει: Εργαλεία και υλικά, ψήσιμο, γυάλωμα, συσκευασία και αποστολή & φωτογραφίες
  • Δεν περιλαμβάνει: Έξοδα μεταφοράς
  • Κόστος: 80.00€ ανά άτομο

Γευσιγνωσία Ελαιολάδου

Μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στο βουνό των Κενταύρων γευσιγνωσίας ελαιολάδου με οδηγό τον Κωνσταντίνο Πατιστή, βιοκαλλιεργητή, παραγωγό ελαιολάδου και σεφ.

  • Ώρα έναρξης: 5.30μμ
  • Διάρκεια: 2-3 ώρες
  • Άτομα: 4 έως 10

Περιγραφή: Συνδυάζοντας τόσο γνώσεις της δημιουργίας και μεταποίησης του καρπού της ελιάς όσο και των χαρακτηριστικών του, ο ταξιδιώτης εμπλέκεται ενεργά σε ένα αστείρευτο γαϊτανάκι χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων.
Παράλληλα, το ταίριασμα του ελαιόλαδου με τοπικά εδέσματα που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, καλούν κάθε επισκέπτη να αφεθεί στην ηρεμία της φύσης του Πηλίου και στην απογείωση των γευστικών του αισθήσεων.

Ολόκληρη η εμπειρία ξεδιπλώνεται στο περίπτερο του κήπου του ξενώνα μας  με θέα το καταγάλανο Αιγαίο.

Η Εμπειρία περιλαμβάνει:

  • Συζήτηση γύρω από την Ελιά και τους Μύθους της
  • Γευσιγνωσία  Ελαιολάδου και επίδειξη χρήσης στη καθημερινή διατροφή

Κόστος: 65 ευρώ/άτομο