Συνταγές

Πορτοκάλι γλυκό

Υλικά

  • 2 κιλά πορτοκάλια
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • Χυμός 2 λεμονιών
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και ξύνουμε τα πορτοκάλια με ψιλό τρίφτη για να φύγει το πικρό εξωτερικό μέρος.
  2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα ολόκληρα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε 2 νερά για να ξεπικρίσουν και να μαλακώσουν.
  3. Αφού κρυώσουν τα πορτοκάλια τα κόβουμε στη μέση και μετά στα τέσσερα, παίρνοντας 8 κομμάτια από το κάθε ένα.
  4. Αφαιρούμε τις χοντρές ίνες και τα κουκούτσια με ένα μαχαίρι.
  5. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό και κάνουμε σιρόπι.
  6. Προσθέτουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά στο σιρόπι. Πριν το τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και δοκιμάζουμε αν έχει δέσει.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε και φλούδα νεράντζι ή λεμόνι.

Γλυκό μήλο

Υλικά

  • 3 κιλά μήλα
  • 3 κιλά ζάχαρη
  • λίγο λεμόνι
  • μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη. Αν χρησιμοποιήσουμε τη χοντρή σκάλα το αποτέλεσμα θα είναι προς το γλυκό κουταλιού, αν χρησιμοποιήσουμε την ψιλότερη, τότε θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν τραγανή μαρμελάδα.
  2. Βάζουμε τα τριμμένα μήλα σε μια κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι μετρώντας και προσθέτοντας όσα φλιτζάνια μήλο τόσα και ζάχαρη.
  3. Ραντίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι και βράζουμε σιγά – σιγά.
  4. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε ψιλοκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
  5. Όταν δέσει (γίνεται πηκτό χωρίς πολύ ζουμί) σβήνουμε και βάζουμε στα βάζα.

Χρησιμοποιείται σαν γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και σαν γέμιση για πάστα φλώρα ή κέικ.

Οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν αντί για μοσχοκάρυδο, βανίλια και αρμπαρόριζα.

Την ίδια συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και για κυδώνια ή αχλάδια.

Φιρίκι γλυκό

Υλικά

  • 30 φιρίκια μικρά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Χυμό λεμόνι
  • Αρμπαρόριζα ή βανίλια

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό και φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι, αρωματίζοντας με αρμπαρόριζα ή βανίλια.
  2. Καθαρίζουμε τα φιρίκια και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους με μαχαίρι ή ειδικό εργαλείο.
  3. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό μας να βράσει σε σιγανή φωτιά.
  4. Ξαφρίζουμε με προσοχή και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Όταν βράσει αρκετά σβήνουμε τη φωτιά.
  5. Την επόμενη ημέρα ελέγχουμε την πυκνότητα του σιροπιού και αν χρειάζεται το δένουμε λίγο ακόμη σε σιγανή φωτιά.
  6. Το βάζουμε σε βάζα κολλητά το ένα με το άλλο και προσθέτουμε το σιρόπι να τα σκεπάζει.

Οι παλιές νοικοκυρές για να γίνει πιο τραγανό αφού καθάριζαν τα φιρικάκια, τα έβαζαν σε μια λεκάνη με ξινό για 2 ώρες.

Τραχανότο ΑΜΑΝΙΤΑ με άγρια μανιτάρια

Υλικά

  • Τραχανάς
  • Ελαιόλαδο
  • Τσίπουρο
  • Βωλίτες (καλογεράκια) αποξηραμένα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Σε βαθύ μπωλ βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και προσθέτουμε ζεστό νερό. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 1-2 ώρες.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον τραχανά (2 γεμάτες κουταλιές σούπας για κάθε άτομο), ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου ροδίσει.
  3. Σβήνουμε με το τσίπουρο. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τα μανιτάρια και το ζωμό τους σταδιακά.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με πιπέρι.

Τραχανάς του καλοκαιριού

Υλικά

  • Τραχανάς ξινός (2 γεμάτες κουταλιές της σούπας για κάθε άτομο).
  • Ένα μέτριο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 Ώριμες τομάτες περασμένες στον τρίφτη ή χονδροκομμένες
  • 2 Πιπεριές ψιλοκομμένες
  • τσίπουρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Η ποσότητα των υλικών που θα βάλουμε εξαρτάται από τα άτομα που θα φάνε. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη για 2 άτομα.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
  3. Μόλις γυαλίσουν, σβήνουμε με λίγο τσίπουρο, προσθέτουμε τη ντομάτα, τις πιπεριές και το αλάτι.
  4. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε 2 πιάτα βαθειά νερό.Όταν το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τον τραχανά (2 γεμάτες κουταλιές της σούπας για κάθε πιάτο).
  5. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει.
  6. Βράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  7. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τραχανάς του χειμώνα

Υλικά

  • Τραχανάς ξινός (2 γεμάτες κουταλιές της σούπας για κάθε άτομο).
  • Τυρί φέτα ή κατσικίσιο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Διαλέγουμε το κατάλληλο σκεύος ανάλογα με τα άτομα που θα ταΐσουμε, βάζουμε νερό μετρώντας το με ένα πιάτο.
  2. Ρίχνουμε αλάτι και όταν το νερό βράσει προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
  3. Όταν πάρει αρκετές βράσεις (5 λεπτά), ρίχνουμε το τυρί τριμμένο σε χοντρά κομμάτια. 
  4. Όταν ο τραχανάς αρχίζει να πήζει ρίχνουμε το βούτυρο (μια κουταλιά για κάθε πιάτο). Σε 10 λεπτά ο τραχανάς είναι έτοιμος.
  5. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνοδεύεται με Πηλιορείτικο λουκάνικο.

Που είμαστε

Δείτε την ακριβή τοποθεσία του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στον χάρτη.

Σπετζοφάι

Πηλιορίτικες συνταγές

Με μανιτάρια, με φτέρη, με ανθούς από κολοκύθα...

παραλία

Παραλίες

Οι ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου στα πόδια σας.

Διεύθυνση

  • Τσαγκαράδα Πηλίου
    37012 Ελλάδα

    Στοιχεία εταιρίας

Επικοινωνία

  • 24260 49707
  • 694 5878672
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο καιρός

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την Τσαγκαράδα από το Accuweather.

Newsletter

Γραφτείτε για να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας.
captcha