fbpx

Η Τσαγκαράδα

το καταπράσινο χωριό, όπου βρίσκεται και ο ξενώνας ΑΜΑΝΙΤΑ

Το Ανατολικό Πήλιο είναι η ‘άγρια' μεριά του γλυκού βουνού, καθώς ξεκινάει από τις δασωμένες ψηλές κορυφές και καταλήγει στο Αιγαίο σχηματίζοντας μια βραχώδη ακτή που κρύβει ονειρεμένες παραλίες. Είναι κατάφυτο με πυκνά δάση οξιάς στις κορυφές, με καστανιές και άλλα άγρια και ήμερα δέντρα στο μέσον και με ελιές κοντά στη θάλασσα. Πολύβουοι χείμαρροι και ρυάκια κατεβάζουν το νερό από τα χιόνια του βουνού, όλο το χρόνο, ποτίζοντας και δημιουργώντας ένα οργιαστικά πράσινο περιβάλλον, που ακουμπάει στο βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου.
Σε αυτό το πανέμορφο περιβάλλον οι αρχαίοι οικιστές ανάπτυξαν χωριά, σύνθετους οικισμούς και επίνεια με εξαιρετική αρχιτεκτονική και μας παρέδωσαν μια ανέγγιχτη φύση διάστικτη από μονοπάτια, καλύβια και καλλιέργειες. Οι κύριοι οικισμοί της περιοχής είναι η Τσαγκαράδα και η Ζαγορά, πρωτεύουσα σήμερα του 'Καλλικρατικού δήμου Μουρεσίου - Ζαγοράς'.

opsi-tsagaradas

Η πρόσβαση στο Ανατολικό Πήλιο από το Βόλο γίνεται από 2 κατευθύνσεις, είτε από τον παραλιακό δρόμο μέσω Μηλιών ή Νιοχωρίου, είτε από το δρόμο του βουνού μέσω Χανίων. Το οδικό δίκτυο και στις δυο κατευθύνσεις παρότι είναι καλά συντηρημένο, είναι δύσκολο με πολλές στροφές, γεγονός που λειτουργεί σαν φυσική προστασία της περιοχής από τη μαζική τουριστικοποίηση.

Η περιοχή εκτός από τις φυσικές ομορφιές, παράγει ονομαστά σε όλη την Ελλάδα μήλα, αχλάδια και κάστανα και για τις ανάγκες των κατοίκων διάφορα άλλα φρούτα και ζαρζαβατικά.

Η Τσαγκαράδα είναι το πιο αραιοκατοικημένο και το πιο πράσινο χωριό του Πηλίου. Αποτελείται από τέσσερις συνοικίες (Αγίων Ταξιαρχών, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Στεφάνου, Αγίας Κυριακής), που δίνουν την εντύπωση ξεχωριστών χωριών. Το χωριό βουλιάζει μέσα σε μια οργιώδη φύση από άγριες και ήμερες καστανιές, αλλά και άλλα άγρια και ήμερα δέντρα, ενώ δεν λείπουν και οι καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς, καθώς και οι κήποι. Όλα αυτά στολίζονται από τα αγριολούλουδα και τα λουλούδια της αυλής με πρώτα και καλύτερα τις τεράστιες ορτανσίες και καμέλιες.

ορτανσίες

Σύμφωνα με την εκδοχή του Κορδάτου το όνομά της προέρχεται από το «τσαγκάδια», που σημαίνει κοπάδια και ποιμνιοστάσια. Ο Ν. Δημητριάδης σχετίζει το όνομα με το σλαβικό ‘τσαγκάρ’ που σημαίνει ωραία τοποθεσία και ο Β. Σκουβαράς με το σλαβικό «zagrada» που σημαίνει φρουρημένος και τειχογυρισμένος τόπος.

Οι δημιουργία του σημερινού χωριού πρέπει να έγινε προς το τέλος του 16ου αιώνα από κατοίκους των παραλίων, που ανέβηκαν για να κρύψουν τα σπίτια τους από τους πειρατές, αλλά και από φυγάδες της τυραννίας των Τούρκων από όλη την Ελλάδα.

το παλιό γεφύρι

Το χωριό πρόκοψε και τον 18ο αιώνα ανέπτυξε σπουδαία βιομηχανία μεταξωτών και σκουτιών. Αργότερα πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν (κυρίως στην Αίγυπτο), όπου πλούτισαν και έφτιαξαν στη γενέτειρά τους θαυμάσια αρχοντικά, και με τις δωρεές τους εκκλησίες και δημόσια κτίρια.

Σήμερα το χωριό κατορθώνει να συνδυάζει τον τουρισμό, με τις οικιστικές και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς η οργιώδης φύση που το περιβάλει κατορθώνει ακόμη να ‘κρύβει’ τις παρεμβάσεις της ανθρώπινης απληστίας. Για το λόγο αυτό αποτελεί φημισμένο τόπο για διακοπές όλο το χρόνο.

ο χιλιόχρονος πλάτανος

Που είμαστε

Δείτε την ακριβή τοποθεσία του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στον χάρτη.

Σπετζοφάι

Πηλιορίτικες συνταγές

Με μανιτάρια, με φτέρη, με ανθούς από κολοκύθα...

παραλία

Παραλίες

Οι ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου στα πόδια σας.

Διεύθυνση

  • Τσαγκαράδα Πηλίου
    37012 Ελλάδα

    Στοιχεία εταιρίας

Επικοινωνία

  • 24260 49707
  • 694 5878672
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο καιρός

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την Τσαγκαράδα από το Accuweather.

Newsletter

Γραφτείτε για να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας.
captcha