fbpx

Αναζητώντας τις ορχιδέες του Πηλίου

Την τελευταία δεκαετία που περπατάμε στα μονοπάτια και στο δάσος του αγαπημένου μας βουνού αναζητώντας μανιτάρια, βλαστάρια, βότανα, άγριους καρπούς διασταυρωθήκαμε συχνά με τις αρχοντικές κυρίες του φυτικού βασιλείου, τις ορχιδέες.

Τις χαρακτηρίζει μεγάλη ποικιλομορφία, άλλες φορές ψηλές, μοναχικές, άλλες κοντούλες σε παρέες, άλλες με ποικιλόχρωμα λουλούδια, άλλες μονόχρωμες πράσινες ή λευκές, φορές – φορές με δυο τρία άνθη, άλλες με πληθώρα λουλουδιών σε θύσανο, άλλες με στιλπνά πράσινα φύλλα κοντά στο έδαφος, άλλες γυμνές σαν χρωματιστά σπαράγγια, άλλες ....

Τι ζητούν οι ορχιδέες, τα super model της φύσης; Πολύ απλά να τις προσέξουμε και να τις φωτογραφήσουμε. Αργότερα κοιτάζοντας τις φωτογραφίες, έρχεται ο έρωτας! Η ορχιδέα σαν κάθε ζηλιάρα ερωμένη απαιτεί την αποκλειστικότητα. Πεζοπορία για αναζήτηση & φωτογράφηση ορχιδέας. Από Απρίλιο έως Ιούλιο.

Μανιτάρια

της περιοχής γύρω από τον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στην Τσαγκαράδα Πηλίου

Γενικά για τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια (μύκητες) αποτελούν ένα ξεχωριστό βασίλειο στη φύση και τοποθετούνται ανάμεσα στο ζώα και τα φυτά. Σύμφωνα με τη σχετική επιστήμη τη Μυκολογία, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες είδη μυκήτων, από τα οποία 10.000 μόνο είναι ορατά στον άνθρωπο. Από αυτά άλλα είναι φαγώσιμα, άλλα δηλητηριώδη και άλλα χωρίς κάποιο γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Ο άνθρωπος τα ενέταξε στη διατροφή του από τα προϊστορικά χρόνια. Κάποια μάλιστα από αυτά με παραισθησιογόνες ιδιότητες, αποτέλεσαν ιερά μανιτάρια για ορισμένους λαούς και πολιτισμούς και αποτυπώθηκαν σε καλλιτεχνικά και γραπτά μνημεία.

Πρόσφατα εξαπλώθηκε και στη χώρα μας η αγάπη των κεντροευρωπαίων για τα άγρια μανιτάρια και τη συλλογή τους. Η κύρια εποχή εμφάνισης και συλλογής των μανιταριών είναι το Φθινόπωρο, λόγω της υγρασίας. Δέκα με δεκαπέντε ημέρες μετά τις πρώτες βροχές τα πρώτα μανιτάρια βγάζουν τα κεφαλάκια τους από τη γη και συνεχίζουν να βγαίνουν έως τις πρώτες παγωνιές του Χειμώνα. Έχουμε λοιπόν δυο μήνες περίπου για να τα αναζητήσουμε μέσα στο δάσος. Υπάρχουν βέβαια και ανοιξιάτικα μανιτάρια, μια περίοδο 20 ημερών τον Ιούνιο, που εξαρτάται κάθε χρονιά από τις βροχές και τη θερμοκρασία.

Βιβλιογραφία

 • Γιώργος Κωνσταντινίδης «Μανιτάρια, Οδηγός Μανιταροσυλλέκτη»
 • Δημήτρης Κελτεμλίδης «Τα ελληνικά μανιτάρια και οι λαϊκές ονομασίες τους»
 • Στέφανος Διαμαντής «Μανιτάρια της Ελλάδας»
 • Πλήθος πληροφοριών θα βρείτε στο www.manitari.gr

Τοπικά είδη & ονομασίες

Το Πήλιο αποτελεί εξαιρετικό βιότοπο αυτοφυών μανιταριών. Ιδιαίτερη είναι η αγάπη που έχουν οι Πηλιορείτες στη συλλογή και κατανάλωση των αγαπημένων τους μανιταριών. Από μικρά παιδιά μαθαίνουν τα φωγώσιμα είδη και τα μυστικά της συλλογής τους. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα μανιτάρια στην Πηλιορείτικη διατροφή & γαστρονομία, με πλήθος συνταγών για την αξιοποίησή τους.

Η γενικότερη ονομασία της περιοχής για τα μανιτάρια είναι «μαν(ι)τάρες». Αυτά που δεν τρώγονται αποκαλούνται «παλαβά» ή «παλαβομανίταρα».

Από αυτά που τρώγονται ξεχωριστή αγάπη υπάρχει για τα:

 • «νερατζάκια» ή «κουκ'νομανίταρα» (Amanita ceasarea)
 • «καλουέρες» ή «καλογεράκια» ( Boletus edulis)
 • «βασίλες» ( Boletus aureus)
 • «Γουργουλιάνες» (Macrolepiota procera)
 • «Αφτάκι καστανίτικο» (Grifola frontoza)
 • Και την Άνοιξη για τα δυσεύρετα «Αρτσιβούρτσια» (morchella)

Στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ οργανώνουμε σεμινάρια μανιταρογνωσίας και μανιταροφαγίας με εξορμήσεις κάθε Άνοιξη & Φθινόπωρο

Λουλούδια

στην Τσαγκαράδα & τη γύρω περιοχή

Το κλίμα του Πηλίου ευνοεί την ανάπτυξη των φυτών που δίνουν ωραία λουλούδια. Στους αγρούς και στο δάσος μπορεί να βρει κάποιος ένα πλήθος αυτοφυών λουλουδιών, αρκετά από τα οποία είναι ενδημικά της περιοχής. Στις αυλές και τους κήπους στην Τσαγκαράδα θα δείτε τα ονομαστά πηλιορείτικα λουλούδια με τα ιδιαίτερα χρώματα, που μόνο στο Πήλιο υπάρχουν.
Από τα καλλιεργημένα ονομαστά είναι:

 • Οι ορτανσίες με με τα μεγάλα λουλούδια και τα ωραία χρώματα που ξεκινούν από το λευκό & φτάνουν έως το μπλε του κοβαλτίου.
 • Οι καμέλιες που γίνονται ολόκληρα δένδρα με κόκκινα ή λευκά άνθη.
 • Οι γαρδένιες με τα λευκά μυρωδάτα λουλούδια τους.
 • Αυτοφυή μπορείτε να δείτε Ελέβορο, Κρινάκια, Ορχιδέες, Ίριδες, κλπ.

Στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ φροντίσαμε ώστε στην αυλή μας να έχουμε αρκετά από αυτά τα υπέροχα δείγματα της Πηλιορίτικης φύσης!

Που είμαστε

Δείτε την ακριβή τοποθεσία του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στον χάρτη.

Σπετζοφάι

Πηλιορίτικες συνταγές

Με μανιτάρια, με φτέρη, με ανθούς από κολοκύθα...

παραλία

Παραλίες

Οι ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου στα πόδια σας.

Διεύθυνση

 • Τσαγκαράδα Πηλίου
  37012 Ελλάδα

    Στοιχεία εταιρίας

Επικοινωνία

 • 24260 49707
 • 694 5878672
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο καιρός

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την Τσαγκαράδα από το Accuweather.

Newsletter

Γραφτείτε για να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας.
captcha