fbpx

Από το χωράφι στο τραπέζι

Τα πηλιορείτικα περιβόλια ήταν ονομαστά σε όλη τη Θεσσαλία για την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων τους. Φρόντιζε το βουνό με το πλούσιο έδαφος, βοηθούσαν και οι άφθονες βροχές. Σε παλιές φωτογραφίες βλέπουμε όλο το βουνό πίσω από τα χωριά περιποιημένο και καλλιεργημένο. Ειδικά στην Τσαγκαράδα, που το κάθε σπίτι έχει γύρω του αρκετό χώρο για καλλιέργεια, το κάθε νοικοκυριό ήταν αύταρκες σε λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και κρέας. Κι αν δεν έφτανε ο χώρος υπήρχαν τα περιβόλια, που ξεκινούσαν από τη θάλασσα και έφταναν ώς το βουνό.

Η πρώτη μου προσπάθεια να καλλιεργήσω στο Πήλιο, ήταν την άνοιξη του 2007. Ήταν η πρώτη άνοιξη λειτουργίας του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ. Στην αυλή τα δέντρα και τα φυτά μόλις είχαν φυτευτεί. Τότε αποφάσισα μέσα στην αυλή στον χώρο ανάμεσα στα φρεσκοφυτεμένα φυτά, να βάλω κολοκυθιές. Ο κυρ-Απόστολος από το ταβερνάκι στο Μούρεσι, μου έδωσε σπόρους χειμωνιάτικης κολοκύθας. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τους ποτίζω. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Γέμισε όλη η αυλή τεράστια φυτά, που κατέλαβαν κάθε γωνιά της. Έβγαζαν λουλούδια, έδεναν κολοκύθια. Στο τέλος του καλοκαιριού βρεθήκαμε με πάνω από δέκα τεράστια κολοκύθια-βιολιά βάρους δέκα κιλών το καθένα. Έδειξε το χώμα του Πηλίου τη δύναμή του!

Από τότε σίγα – σιγά άρχισα να καλλιεργώ στο κτήμα μεγαλύτερο χώρο και ποικιλία φυτών. Τώρα κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 100 ρίζες ζαρζαβατικά, σκόρδα, κρεμμύδια και μυριστικά, φράουλες, πατάτες, φασόλια συν 80 οπωροφόρα δένδρα συν ο βοτανικός κήπος. Τελευταίο μας απόκτημα είναι το μελισσοκομείο, όπου οι μελισσούλες μας τρυγάνε τα λουλούδια μας βοηθώντας στην επικονίαση και μας προσφέρουν το υπέροχο μέλι τους.

Στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ η ενασχόλησή μας με τη μαγειρική ξεκίνησε για να υπηρετήσει τη βασική μας ανάγκη να γνωρίσουμε τα υλικά της πλούσιας φύσης του Πηλίου και τις παραδοσιακές συνταγές που χάνονται σιγά σιγά και για να φτιάξουμε ωραία φαγάκια για την οικογένειά μας. Βέβαια υπάρχει και η μεγάλη πρόκληση να παρουσιάσουμε και να μυήσουμε φίλους από το εξωτερικό στον τρόπο και τις συνταγές που τρώνε οι Έλληνες στα σπίτια τους.

Εμείς δεν έχουμε εστιατόριο, ούτε εξειδικευμένες μαγειρικές γνώσεις. Αυτό που ξέρουμε είναι να μαγειρεύουμε για την οικογένειά μας και για φίλους. Τελικά αυτό που αποφασίσαμε ήταν οι όποιες μαγειρικές μας προσπάθειες να επικεντρωθούν στο να μυήσουμε τους φίλους μας από το εξωτερικό μέσα από βιωματικές δραστηριότητες στον τρόπο που τρώει μια ελληνική οικογένεια με φίλους ένα χαλαρό βραδάκι του καλοκαιριού. Άρα απόλυτη αφοσίωση στην ελληνικότητα των συνταγών και στην προέλευση των πρώτων υλών από το περιβόλι μας.

Που είμαστε

Δείτε την ακριβή τοποθεσία του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στον χάρτη.

Σπετζοφάι

Πηλιορίτικες συνταγές

Με μανιτάρια, με φτέρη, με ανθούς από κολοκύθα...

παραλία

Παραλίες

Οι ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου στα πόδια σας.

Διεύθυνση

  • Τσαγκαράδα Πηλίου
    37012 Ελλάδα

    Στοιχεία εταιρίας

Επικοινωνία

  • 24260 49707
  • 694 5878672
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο καιρός

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την Τσαγκαράδα από το Accuweather.

Newsletter

Γραφτείτε για να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας.
captcha