Το Πήλιο, αυτό το αρχαίο βουνό, το γεμάτο δάση, παραδοσιακούς οικισμούς, πέτρινα μονοπάτια, παλιές εκκλησίες και θαυμάσιες παραλίες είναι ο παράδεισος για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με δραστηριότητες στη φύση. Ειδικά η Τσαγκαράδα βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση, σε ίση απόσταση από τη θάλασσα & το βαθύ δάσος.
Ο Ξενώνας ΑΜΑΝΙΤΑ αξιοποιώντας τη θέση του στην Τσαγκαράδα, πάνω στο δίκτυο των μονοπατιών, ανάλογα με την εποχή, οργανώνει μια σειρά από δραστηριότητες.

Πεζοπορία

trekkingΤο Πήλιο είναι ο παράδεισος των πεζοπόρων, καθώς αφενός η εγγύτητα βουνού & θάλασσας και αφετέρου το καταπράσινο περιβάλλον με τα μεγάλα δένδρα και τα αρχαία μονοπάτια, έχουν να προσφέρουν πολλές διαδρομές για όλες τις ηλικίες και με ποικίλους βαθμούς δυσκολίας.
Η γύρω από τον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορίες σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, όλες τις εποχές του χρόνου, με διαδρομές για όλες τις ηλικίες και με ποικίλους βαθμούς δυσκολίας.

Μανιταροεξορμήσεις

mushroom joyΣτον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ, στην Τσαγκαράδα Πηλίου, λατρεύουμε τα άγρια μανιτάρια και θέλουμε να μυήσουμε και τους καλεσμένους μας στα μυστικά τους. Οργανώνουμε το κυνήγι μανιταριών ...με γαστρονομική κατάληξη. Στα θεματικά Σαββατοκύριακα μανιταρογνωσίας θα σας γνωρίσουμε τα καλογεράκια, τις βασίλες, τις γουργουλιάνες, τα νεραντζάκια αλλά και ...τα ζουρλομανίταρα.

Στις θεματικές μανιταρογνωσίας, ανεβαίνουμε στο βουνό μας το Πήλιο, στο δάσος της καστανιάς και της οξιάς και ψάχνουμε κάτω από δέντρα και θάμνους με στόχο να βρούμε, να αναγνωρίσουμε και να φωτογραφήσουμε όσο περισσότερα είδη μανιταριών γίνεται. Να γεμίσουμε τα καλάθια μας μόνο με τα φαγώσιμα και να τα απολαύσουμε στον ξενώνα με ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.

 

Αναζήτηση αρωματικών χόρτων, βοτάνων & καρπών

spring goodiesΑπό την Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο το Πήλιο είναι γεμάτο αυτοφυείς ή και καλλιεργούμενους γαστρονομικούς θησαυρούς. Τρυφερά βλαστάρια (οβριές, σπαράγγια, φτέρες, τσιτσίραβλα), βρώσιμα άγρια χόρτα, μυρωδάτα βότανα (ρίγανη, φασκόμηλο), θεραπευτικά λουλούδια (βάλσαμο, σαμπούκο), κεράσια, βύσσινα, άγρια βατόμουρα, δαμάσκηνα, τζάνερα, μήλα αχλάδια, κυδώνια, σταφύλια, λωτούς, καρύδια & κάστανα! 

Στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στην Τσαγκαράδα, αδράχνουμε την ευκαιρία να μάθουμε στους φιλοξενούμενούς μας τη συλλογή και τη χρήση αυτών των γευστικών θησαυρών. Φροντίζουμε στις πεζοπορίες και τους περιπάτους μας, να τα μαζεύουμε για να τα αξιοποιήσουμε γαστρονομικά στο πρωινό μας.

Άλλες δραστηριότητες στην περιοχή

Στην Τσαγκαράδα και την περιοχή γύρω από τον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ μπορείτε ακόμη να κάνετε:

 • Hiking: οργανωμένες πεζοπορίες με οδηγό στην περιοχή της Τσαγκαράδας από τη 'Hike away in Pelion
 • Sea Kayak: από το λιμανάκι της Νταμούχαρης ξεκινούν οι δραστηριότητες της 'Pelion Secrets', που προσφέρει οργανωμένες δραστηριότητες με sea kayak & SUP. 
 • Mountain bike: έχουν χαραχτεί διαδρομές για mountain bikers με εμπειρία, όπως από την Τσαγκαράδα έως το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου και επιστροφή από τη συνοικία των ταξιαρχών. Mountain bikes μπορείτε να προμηθευτείτε από την 'Bike or Hike'.
 • Ιππασία: έμπειρος οδηγός στην περιοχή, προσφέρει βόλτες με άλογο. Μια εμπειρία οργανωμένης ιππασίας μπορείτε να έχετε στην Κορώπη κοντά στις Μηλιές από τον 'ΙΦΟΜ'.
 • Επισκέψιμα οινοποιεία: μέσα σε βιολογικό αμπελώνα στην περιοχή της Αργαλαστής βρίσκεται το επισκέψιμο οινοποιείο της οικογένειας Πατιστή. τηλ. 24230 54353
 • Αναρρίχηση: έχουν δημιουργηθεί πεδία αναρρίχησης στο Μυλοπόταμο και αλλού.
 • Canyoning: εξαιρετικές διαδρομές στο φαράγγι του Μυλοπόταμου & της Φακίστρας. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η 'Mountain Escapes'.
 • Μουσεία: στην Άνω Γατζέα Μουσείο Ελιάς & Λαδιού, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας Μουσείο του γλύπτη Νικόλα, 

Αναζητώντας τις ορχιδέες του Πηλίου

Την τελευταία δεκαετία που περπατάμε στα μονοπάτια και στο δάσος του αγαπημένου μας βουνού αναζητώντας μανιτάρια, βλαστάρια, βότανα, άγριους καρπούς διασταυρωθήκαμε συχνά με τις αρχοντικές κυρίες του φυτικού βασιλείου, τις ορχιδέες.

Τις χαρακτηρίζει μεγάλη ποικιλομορφία, άλλες φορές ψηλές, μοναχικές, άλλες κοντούλες σε παρέες, άλλες με ποικιλόχρωμα λουλούδια, άλλες μονόχρωμες πράσινες ή λευκές, φορές – φορές με δυο τρία άνθη, άλλες με πληθώρα λουλουδιών σε θύσανο, άλλες με στιλπνά πράσινα φύλλα κοντά στο έδαφος, άλλες γυμνές σαν χρωματιστά σπαράγγια, άλλες ....

Τι ζητούν οι ορχιδέες, τα super model της φύσης; Πολύ απλά να τις προσέξουμε και να τις φωτογραφήσουμε. Αργότερα κοιτάζοντας τις φωτογραφίες, έρχεται ο έρωτας! Η ορχιδέα σαν κάθε ζηλιάρα ερωμένη απαιτεί την αποκλειστικότητα. Πεζοπορία για αναζήτηση & φωτογράφηση ορχιδέας. Από Απρίλιο έως Ιούλιο.

Βιωματικές δραστηριότητες

Στην ΑΜAΝΙΤΑ προσφέρουμε βιωματικές δραστηριότητες, που παρουσιάζουν την αρχέγονη βοτανολογική παράδοση του Πηλίου και τη συνδέουν με τη σημερινή χρήση των βοτάνων στη θεραπεία & τη μαγειρική.

Τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα από 20 Απριλίου – 10 Οκτωβρίου (εκτός Αυγούστου) είναι:

Πρόγραμμα Herb garden: Γνωριμία με τα βότανα & τη βοτανολογική παράδοση του Πηλίου.

Διάρκεια: 1,5 ώρα
Χώρος: Amanita Perivoli
Περιγραφή: επίσκεψη στο περιβόλι Amanita, ξενάγηση στον κήπο, τις καλλιέργειες των βοτάνων & των αρωματικών φυτών. Παρουσίαση της μακραίωνης Πηλιορείτικης παράδοσης στη βοτανοθεραπεία, αλλά και τη χρήση βοτάνων στη μαγειρική. Βασικές αρχές ετοιμασίας παρασκευασμάτων με βότανα. Γευστική δοκιμή βοτανικών τσαγιών & συνοδευτικών.
Κόστος: 15 ευρώ/άτομο
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 4 άτομα

Πρόγραμμα Herb walk: Γνωριμία με τα βότανα, τη βοτανολογική παράδοση του Πηλίου & βοτανολογικός περίπατος.

Διάρκεια: 2 - 2,5 ώρες
Χώρος: Amanita Perivoli και μονοπάτια της Τσαγκαράδας.
Περιγραφή: επίσκεψη στο περιβόλι Amanita, ξενάγηση στον κήπο, τις καλλιέργειες των βοτάνων & των αρωματικών φυτών. Παρουσίαση της μακραίωνης Πηλιορείτικης παράδοσης στη βοτανοθεραπεία, αλλά και τη χρήση βοτάνων στη μαγειρική. Βοτανολογικός περίπατος με αναγνώριση και παρουσίαση  αυτοφυών βοτάνων & φαρμακευτικών φυτών της εποχής. Επιστροφή στο Amanita με παρουσίαση βασικών αρχών ετοιμασίας παρασκευασμάτων με βότανα. Γευστική δοκιμή βοτανικών τσαγιών & συνοδευτικών.
Κόστος: 25 ευρώ/άτομο
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 7 άτομα.

Πρόγραμμα Culinary herbs: Παρουσίαση της χρήσης βοτάνων και χόρτων στην ξεχασμένη μαγειρική παράδοση του Πηλίου.

Διάρκεια: 4 ώρες
Χώρος: Amanita Perivoli
Περιγραφή: επίσκεψη στο περιβόλι Amanita, ξενάγηση στον κήπο, τις καλλιέργειες των βοτάνων & των αρωματικών φυτών. Παρουσίαση της xρήσης βοτάνων και χόρτων στην τοπική κουζίνα. Ετοιμασία απλών πηλιορείτικων πιάτων με βότανα και χόρτα. Απλό γεύμα με τα φαγητά που ετοιμάσαμε και τοπικό κρασί.
Κόστος: 48 ευρώ/άτομο
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 5 άτομα.

Που είμαστε

Δείτε την ακριβή τοποθεσία του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στον χάρτη.

Σπετζοφάι

Πηλιορίτικες συνταγές

Με μανιτάρια, με φτέρη, με ανθούς από κολοκύθα...

παραλία

Παραλίες

Οι ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου στα πόδια σας.

Διεύθυνση

 • Τσαγκαράδα Πηλίου
  37012 Ελλάδα

    Στοιχεία εταιρίας

Επικοινωνία

 • 24260 49707
 • 694 5878672
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο καιρός

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την Τσαγκαράδα από το Accuweather.

Newsletter

Γραφτείτε για να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας.
captcha