ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ

και ο βοτανόκηπος

Βιολογικό περιβόλι ΑΜΑΝΙΤΑ

Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται μέσα σε ένα βιολογικό περιβόλι 3,5 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το βοτανόκηπο, τον οπωρώνα και το μπαξέ με τα εποχιακά λαχανικά. Οι φιλοξενούμενοι μας μπορούν να περιηγηθούν το περιβόλι, και να χαλαρώσουν στους χώρους ξεκούρασης που έχουν διαμορφωθεί.

Στο βοτανόκηπο καλλιεργούμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά βότανα της περιοχής.

Ο οπωρώνας μας έχει 80 δένδρα με φρούτα τοπικών ποικιλιών (μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, κερασιές, λωτοί, κλπ), που χρησιμοποιούμε στις μαρμελάδες μας και σερβίρουμε στο πρωινό.

Στο μπαξέ καλλιεργούμε εποχιακά λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, κρεμμύδια, αγγουράκια, φασόλια κ.α.). Όλα αυτά σερβίρονται φρέσκα, μόλις μαζευτούν, ή χρησιμοποιούνται στα παραδοσιακά πιάτα που ετοιμάζουμε για τους φιλοξενούμενους μας κάθε μέρα.

Το περιβόλι μας φιλοξενεί σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια για τη βοτανική παράδοση του Πηλίου και την τοπική κουζίνα.

Βοτανόκηπος

Το Πήλιο έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία βλάστησης στην Ελλάδα με πάνω από 1000 είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων με φαρμακευτική και ιατρική αξία. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι, σύμφωνα με το θρύλο, η επιστήμη της ιατρικής αναπτύχθηκε για πρώτη φορά εδώ. Μάρτυρας σε αυτό το γεγονός είναι ο θρυλικός Κένταυρος Χείρων. Ο Χείρωνας ήταν ο ευγενέστερος και σοφότερος των Κενταύρων. Έζησε σε μια σπηλιά στο Πήλιο και ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος και μέντορας πολλών από τους ήρωες του αρχαίου κόσμου. Ο Χείρων ήταν ιδιαίτερα γνωστός για την ικανότητα του στην ιατρική. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε βότανα για τη θεραπεία ασθενειών και τραυμάτων και σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν αυτός, ο οποίος δίδαξε την τέχνη της ίασης στον Ασκληπιό.

Στην αρχαιότητα τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν, νωπά ή ξερά, σε σκόνες, καταπλάσματα, αλοιφές και βάμματα για τη θεραπεία μιας ποικιλίας των φυσικών ασθενειών. Ιατρικά προβλήματα όπως πληγές, κρυολογήματα, οιδήματα, εγκαύματα και πονοκέφαλοι αντιμετωπίζονταν με τη χρήση φυτών βότανο. Πολλές μαγειρικές συνταγές περιλάμβαναν τη χρήση των βοτάνων και με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε η κοινή πρακτική της αρχαίας ελληνικής καλλιέργειας βοτανόκηπων.

Αυτή η μοναδική εθνοβοτανική παράδοση συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι σε όλο το Πήλιο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και τη θρεπτική τους αξία. Τα βότανα εδώ εξακολουθούν να είναι μέρος της γαστρονομικής παράδοσης.

Δημιουργήσαμε το βότανοκήπο ΑΜΑΝΙΤΑ να τιμήσουμε αυτή την παράδοση και να δώσουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να αποκτήσουν μια εμπειρία. Ο οργανικός βοτανόκηπος ΑΜΑΝΙΤΑ περιέχει ένα μικρό αλλά πανέμορφο μέρος των βοτάνων του Πηλίου.

Αντανακλώντας τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής, ο βότανοκήπος χρησιμεύει σαν μια ζωντανή τάξη για βιωματικές δραστηριότητες, όπου οι επισκέπτες μας μπορούν να μάθουν πρακτικές και τεχνικές συμβουλές για τη χρήση βοτάνων, τόσο για διατροφική όσο και για θεραπευτική χρήση. Ο κήπος έχει σχεδιαστεί ώστε να περιέχει διακοσμητικά, αλλά και χρηστικά φυτά, όπου αναμιγνύονται ελεύθερα φαρμακευτικά και αρτυματικά φυτά, καθώς και βότανα που χρησιμοποιούνται για την ομορφιά, το άρωμα και την πρακτική χρήση των νοικοκυριών.

Μπορείτε να εντοπίσετε τα μπλε μοβ άνθη λεβάντας, ή τα μικρά γκριζωπά-πράσινα φύλλα της μαντζουράνας και της ρίγανης. Ψάξτε για τα σκούρα πράσινα φύλλα της μέντας, αισθανθείτε το γλυκό άρωμα λεμονοθύμαρου, ή την υπέροχη μυρωδιά του δεντρολίβανου. Μπορείτε απλά να χαλαρώσετε στον κήπο ή να συμμετάσχετε σε σεμινάρια μας, όπου θα έχετε τη ‘χειροπιαστή’ εμπειρία στον προσδιορισμό, την επεξεργασία και τη χρήση των σημαντικότερων ελληνικών βοτάνων για θεραπεία και μαγειρικούς σκοπούς.