Συνταγές

Σπετζοφάι

Το σπετζοφάι είναι ένα τυπικό καλοκαιρινό φαγητό του Πηλίου, μια σοφή συνταγή για ένα γρήγορο φαγητό, που να συνδυάζει τα εν αφθονία καλοκαιρινά υλικά (πιπεριές, ζαρζαβατικά), με το λουκάνικο σαν πηγή πρωτεΐνης και να χρειάζεται λίγο χρόνο για την εκτέλεσή του.

Υλικά

  • Λουκάνικο (Το πηλιορείτικο λουκάνικο παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από γίδινο, πρόβειο και λίγο χοιρινό κρέας)
  • πράσινες πιπεριές
  • πατάτα
  • μελιτζάνα
  • σπέντζα (καυτερή πιπεριά)
  • σάλτσα ντομάτας
  • τσίπουρο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε τηγάνι βάζουμε το λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες, με ελάχιστο ελαιόλαδο.
  2. Το γυρίζουμε και από τις 2 μεριές να ροδίσει. Το αφαιρούμε και το κρατάμε σε ένα πιάτο. Αν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ αφαιρούμε και το μεγαλύτερο μέρος του λίπους.
  3. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα ζαρζαβατικά κομμένα σε φέτες. Τα γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα να τσιγαριστούν ελαφρά.
  4. Σβήνουμε με ένα σφηνάκι τσίπουρο και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας αραιωμένη με ένα ποτήρι νερό.
  5. Προσθέτουμε τα λουκάνικα & την καυτερή πιπερίτσα (σπέντζα) και το αλάτι.
  6. Βράζουμε έως ότου δέσει η σάλτσα (περίπου 15').

Μανιτάρια με πατάτες στον φούρνο

Υλικά

  • Άγρια Μανιτάρια (συνήθως βωλίτες, αλλά γίνεται και με όποια ποικιλία έχουμε ή και με καλλιεργημένα)
  • Πατάτες
  • Σκόρδο
  • λάδι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
  2. Τις βάζουμε σε ταψί ή γάστρα με λίγο νερό.
  3. Τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σκοδάκι ψιλοκομμένο και λάδι.
  4. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 15 λεπτά.
  5. Κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια. Τα προσθέτουμε στο ταψί και ανακατεύουμε.
  6. Ψήνουμε για μισή ώρα, έως ότου γίνουν οι πατάτες.
  7. Τα τελευταία 5 λεπτά ψήνουμε με ανοικτό καπάκι για να ροδίσουν οι πατάτες.

Είναι ένας τρόπος να νοστιμίσουμε τις πατάτες και να φτιάξουμε ένα φαγητό για να χορτάσουν πολλοί!

Μανιτάρια μαρινάτα στο τηγάνι

Υλικά

  • Μανιτάρια νεραντζάκια (Amanita Caesarea) και καλογεράκια (Boletus Edulis)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • λευκό κρασί θεσσαλικό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βουρτσίζουμε τα μανιτάρια για να φύγουν χώματα ή φύλλα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
  2. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει με τη σκελίδα το σκόρδο κομμένη στη μέση.
  3. Όταν το σκόρδο ροδίσει, το βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
  4. Τα τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές, έως ότου στεγνώσουν τα υγρά τους.
  5. Τα σβήνουμε με μια γενναία ποσότητα λευκό θεσσαλικό κρασί και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, προσθέτοντας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Σβήνουμε όταν μειωθεί η ποσότητα του κρασιού στο μισό.

Κρίταμα τουρσί

Τα κρίταμα είναι φυτά που βρίσκονται στα βράχια δίπλα στη θάλασσα σε όλες τις ακτές του Ανατολικού Πηλίου. Μαζεύονται τον Ιούνιο και γίνονται τουρσί. Τα χρησιμοποιούμε για να νοστιμέψουν τη ντοματοσαλάτα ή σαν μεζέ για τσίπουρο.

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα κρίταμα από τα ξερά ή κίτρινα φύλλα. Τα ξεπλένουμε καλά με νερό.
  2. Τα ρίχνουμε σε βραστό νερό και τα ζεματίζουμε, προσέχοντας να μη βράσουν πολύ.
  3. Παρασκευάζουμε άλμη, δυαλύωντας σιγά – σιγά αλάτι σε νερό. Η άλμη μας είναι έτοιμη όταν ένα ωμό αυγό στέκεται όρθιο στο υγρό.
  4. Βάζουμε τα βρασμένα κρίταμα στην άλμη και ρίχνουμε ελαιόλαδο, τόσο όσο για να καλυφθεί η επιφάνειά τους για να μη μουχλιάσουν.

Τσιτσίραβλα τουρσί

Τσιτσιραβλιά είναι το τοπικό όνομα για την άγρια φιστικιά, που φύεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά μόνο στο Πήλιο από τα τρυφερά βλαστάρια της γίνεται ένα πολύ νόστιμο τουρσί. Μαζεύονται γύρω στο Πάσχα, όταν έχουν μήκος 3 – 5 εκατοστά.

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τα τσιτσίραβλα σε βραστό νερό και τα ζεματίζουμε.
  2. Παρασκευάζουμε άλμη, δυαλύωντας σιγά – σιγά αλάτι σε νερό. Η άλμη μας είναι έτοιμη όταν ένα ωμό αυγό στέκεται όρθιο στο υγρό.
  3. Βάζουμε τα τσιτσίραβλα στην άλμη προσθέτοντας λίγες σκελίδες σκόρδου κομμένου σε λεπτά φετάκια.
  4. Σερβίρονται σαν μεζές για τσίπουρο με λάδι και λεμόνι ή ξύδι.

Βλαστάρια φτέρης σαλάτα

Η φτέρη είναι το πιο κοινό φυτό στο Πήλιο. Αναπτύσσεται την Άνοιξη παντού, στα ακαλλιέργητα χωράφια, στις παρυφές του δάσους, στις όχθες των δρόμων και τις περισσότερες φορές φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Η Πηλιορείτικη κουζίνα τα δύσκολα χρόνια χρησιμοποίησε τη φτέρη σαν τροφή φτιάχνοντας αρκετά νόστιμα παρασκευάσματα.

Υλικά

  • Νεαρά βλαστάρια φτέρης έως 10 εκ., που τα φύλλα τους δεν έχουν αναπτυχθεί
  • νερό
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα βλαστάρια σε κομμάτια μήκους 5 εκ., αφού τσιμπίσουμε τα φυλλαράκια τους.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και αλάτι και το βράζουμε.
  3. Όταν βράσει ρίχνουμε τα βλαστάρια στο νερό και τα ζεματάμε.
  4. Σερβίρονται σαν σαλάτα με ελαιόλαδο, ξύδι ή λεμόνι και ψιλοκομμένο σκόρδο.

Αν θέλουμε να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους ρίχνουμε μια κουταλιά σόδα.

Κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά

  • 2-4 μέτρια πράσινα κολοκύθια
  • 1 αυγό
  • Τυρί φέτα ή κατσικίσιο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη και τα βάζουμε για λίγο στο τρυπητό με αλάτι να βγάλουν το ζουμί τους.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια, το τυρί, και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να γίνουν ένα σώμα. Αν έχει πολλά υγρά προσθέτουμε λίγο τραχανά ή αλεύρι.
  3. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με αρκετό ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από το μίγμα, το διαμορφώνουμε με τα χέρια σε κεφτεδάκι και αφού το αλευρώσουμε το βάζουμε στο τηγάνι.

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά

Υλικά

  • 20 κολοκυθοανθούς
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρύζι γλασέ 2 φλιτζάνια
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι, το γυρίζουμε μια – δυο φορές.
  3. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και σβήνουμε με λίγο τσίπουρο.
  4. Ακολούθως ρίχνουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να ρουφήσει όλο το υγρό.

Μια παραλλαγή είναι να αντικαταστήσουμε το μισό ρύζι με κιμά.

Με τη γέμιση αυτή γεμίζουμε τα λουλούδια τα οποία έχουμε πλύνει και καθαρίσει από το κοτσάνι και τους στήμονες. Τους γεμισμένους ανθούς τοποθετούμε σφικτά δίπλα – δίπλα σε πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό σχεδόν μέχρι πάνω, λάδι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Είναι έτοιμο σε 20 λεπτά.

Κολοκυθολούλουδα ομελέτα

Υλικά

  • 4-6 κολοκυθοανθούς
  • 3-4 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τους κολοκυθοανθούς αφού αφαιρέσουμε τους στήμονες και το κοτσάνι.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε τους ψιλοκομμένους κολοκυθοανθούς.
  3. Τους αφήνουμε λίγο να ροδίσουν και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο χοντροτριμμένο τυρί φέτα.
  4. Προσθέτουμε αλάτι και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συκαλάκι γλυκό

Υλικά

  • 40 άγουρα σύκα (1 κ. περίπου)
  • 1 κ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • γαρύφαλα
  • χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και κόβουμε το κοτσάνι τους.
  2. Τα βράζουμε από λίγο, τρεις φορές και πετάμε το νερό
  3. Τα στραγγίζουμε και τα στύβουμε να φύγει το νερό.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κ. ζάχαρη με ένα ποτήρι νερό.
  5. Βράζουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και αρκετά γαρύφαλλα.
  6. Προσθέτουμε τα σύκα και βράζουμε μέχρι να δέσει.

Που είμαστε

Δείτε την ακριβή τοποθεσία του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στον χάρτη.

Σπετζοφάι

Πηλιορίτικες συνταγές

Με μανιτάρια, με φτέρη, με ανθούς από κολοκύθα...

παραλία

Παραλίες

Οι ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου στα πόδια σας.

Διεύθυνση

  • Τσαγκαράδα Πηλίου
    37012 Ελλάδα

Επικοινωνία

  • 24260 49707
  • 694 5878672
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο καιρός

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την Τσαγκαράδα από το Accuweather.

Newsletter

Γραφτείτε για να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας.
captcha