Μανιτάρια

της περιοχής γύρω από τον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στην Τσαγκαράδα Πηλίου

Γενικά για τα μανιτάρια

Τα μανιτάρια (μύκητες) αποτελούν ένα ξεχωριστό βασίλειο στη φύση και τοποθετούνται ανάμεσα στο ζώα και τα φυτά. Σύμφωνα με τη σχετική επιστήμη τη Μυκολογία, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες είδη μυκήτων, από τα οποία 10.000 μόνο είναι ορατά στον άνθρωπο. Από αυτά άλλα είναι φαγώσιμα, άλλα δηλητηριώδη και άλλα χωρίς κάποιο γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Ο άνθρωπος τα ενέταξε στη διατροφή του από τα προϊστορικά χρόνια. Κάποια μάλιστα από αυτά με παραισθησιογόνες ιδιότητες, αποτέλεσαν ιερά μανιτάρια για ορισμένους λαούς και πολιτισμούς και αποτυπώθηκαν σε καλλιτεχνικά και γραπτά μνημεία.

Πρόσφατα εξαπλώθηκε και στη χώρα μας η αγάπη των κεντροευρωπαίων για τα άγρια μανιτάρια και τη συλλογή τους. Η κύρια εποχή εμφάνισης και συλλογής των μανιταριών είναι το Φθινόπωρο, λόγω της υγρασίας. Δέκα με δεκαπέντε ημέρες μετά τις πρώτες βροχές τα πρώτα μανιτάρια βγάζουν τα κεφαλάκια τους από τη γη και συνεχίζουν να βγαίνουν έως τις πρώτες παγωνιές του Χειμώνα. Έχουμε λοιπόν δυο μήνες περίπου για να τα αναζητήσουμε μέσα στο δάσος. Υπάρχουν βέβαια και ανοιξιάτικα μανιτάρια, μια περίοδο 20 ημερών τον Ιούνιο, που εξαρτάται κάθε χρονιά από τις βροχές και τη θερμοκρασία.

Βιβλιογραφία

  • Γιώργος Κωνσταντινίδης «Μανιτάρια, Οδηγός Μανιταροσυλλέκτη»
  • Δημήτρης Κελτεμλίδης «Τα ελληνικά μανιτάρια και οι λαϊκές ονομασίες τους»
  • Στέφανος Διαμαντής «Μανιτάρια της Ελλάδας»
  • Πλήθος πληροφοριών θα βρείτε στο www.manitari.gr

Τοπικά είδη & ονομασίες

Το Πήλιο αποτελεί εξαιρετικό βιότοπο αυτοφυών μανιταριών. Ιδιαίτερη είναι η αγάπη που έχουν οι Πηλιορείτες στη συλλογή και κατανάλωση των αγαπημένων τους μανιταριών. Από μικρά παιδιά μαθαίνουν τα φωγώσιμα είδη και τα μυστικά της συλλογής τους. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα μανιτάρια στην Πηλιορείτικη διατροφή & γαστρονομία, με πλήθος συνταγών για την αξιοποίησή τους.

Η γενικότερη ονομασία της περιοχής για τα μανιτάρια είναι «μαν(ι)τάρες». Αυτά που δεν τρώγονται αποκαλούνται «παλαβά» ή «παλαβομανίταρα».

Από αυτά που τρώγονται ξεχωριστή αγάπη υπάρχει για τα:

  • «νερατζάκια» ή «κουκ'νομανίταρα» (Amanita ceasarea)
  • «καλουέρες» ή «καλογεράκια» ( Boletus edulis)
  • «βασίλες» ( Boletus aureus)
  • «Γουργουλιάνες» (Macrolepiota procera)
  • «Αφτάκι καστανίτικο» (Grifola frontoza)
  • Και την Άνοιξη για τα δυσεύρετα «Αρτσιβούρτσια» (morchella)

Στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ οργανώνουμε σεμινάρια μανιταρογνωσίας και μανιταροφαγίας με εξορμήσεις κάθε Άνοιξη & Φθινόπωρο

Που είμαστε

Δείτε την ακριβή τοποθεσία του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στον χάρτη.

Σπετζοφάι

Πηλιορίτικες συνταγές

Με μανιτάρια, με φτέρη, με ανθούς από κολοκύθα...

παραλία

Παραλίες

Οι ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου στα πόδια σας.

Διεύθυνση

  • Τσαγκαράδα Πηλίου
    37012 Ελλάδα

Επικοινωνία

  • 24260 49707
  • 694 5878672
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο καιρός

Δείτε την πρόγνωση του καιρού για την Τσαγκαράδα από το Accuweather.

Newsletter

Γραφτείτε για να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας.
captcha